6. maj 2010

Tidlige mål grundlagde grumt nederlag

Esbjerg kom foran med to mål efter bare 15 minutters spil, og med føringen i baglommen kunne vestjyderne roligt udbygge til en 4-0 sejr – da bolden passerede en chanceløs Heinze to gange på to minutter i anden halvleg.

Selvom mesterskabet blev cementeret på Østerbro i går, var spændingen om slutpositionerne stadig intakt for langt de fleste SAS Liga-klubber i turneringens 31. spillerunde.

Dette blev udtrykkeligt symboliseret til aftenens kamp mellem Esbjerg og Silkeborg IF, hvor SIF med en sejr endegyldigt kunne strege sit navn på listen af nedrykningskandidater, mens Esbjerg med en sejr ville indtage tredjepladsen og bringe sig i spidsen af bronze- og Europa League jagten. En jagt, som SIF, tre runder før lukketid, i øvrigt stadig var en aktiv deltager i.

Troels Bech havde rystet posen op til kampen på Blue Water Arena, hvor Thomas Hansen, Martin Svensson og Rajko Lekic var nye i startopstilling – med en tilhørende rokade på en del positioner i forhold til den seneste kamp.

Lasse Heinze var på mål med formstærke Dennis Flinta på højrebacken efterfulgt af Jim Larsen og Thomas Hansen i midterforsvaret – flankeret af Christopher Poulsen til venstre.

På midtbanen var Martin Svensson valgt på højrekanten med Frank Hansen og Thorbjørn Holst Rasmussen centralt, mens anfører Henrik "Tømrer" Pedersen var trukket ned på midtbanens venstrekant.

I front lå Jesper Bech sammen med Rajko Lekic, der var tilbage efter endt karantæne.

Esbjerg på 1-0
SIF startede friskt, men det var Mikkel Vendelbo, der fik tilkæmpet sig kampens første store chance, da Thomas Hansen måtte lave et professionelt frispark på den fremstormende midtbanespiller. Kevin Conboy sparkede efterfølgende flot – Lasse Heinze reddede endnu bedre.

Kort efter – ca. seks minutter inde i kampen – drev Jeppe Mehl bolden frem helt ude ved sidelinjen. Herfra slog EfBeren et tidligt indlæg til Esbjergs topscorer Tim Janssen, der havde placeret sig i rummet mellem Thomas Hansen og Christopher Poulsen og let kunne heade bolden ind bag Heinze.

En rædselsstart for SIF – og det kunne være blevet endnu værre, da Frank Hansen var nede at bide græsstrå efter en intens nærkamp. Men heldigvis rejste SIF-krigeren sig igen.

Janssen dobbelt målscorer
Efter 15 minutter slog Tim Janssen til igen – endnu engang på et hovedstød i en fuldstændig upresset situation. Peter Nymann sparkede dybt i bolden, og den følte aflevering svævede lige i pandebrasken på den flyvende hollænder

Janssen kom dermed op på 13 sæsonscoringer i SAS Ligaen – og med scoringen overhalede Esbjerg-angriberen Rajko Lekic som toer på topscorerlisten.

Netop Rajko gjorde sig også bemærket, da han dækkede bolden så elegant af, at Esbjergs Jesper Jørgensen måtte nedlægge ham efter 20 minutter – og kampens første gule kort blev en realitet.

Svenssons oase
Halvdelen af halvlegen blev rundet, uden at Silkeborg IF var kommet frem til de helt åbne chancer.

Den kom til gengæld efter 26 minutter, da venstrebenede Martin Svensson trak ind i banen fra højre og huggede til kuglen – men Lars Winde parrede kantspillerens skud til hjørne.

Svenssons afslutning var en saftig oase i en ørkenvandring af en tør SIF-præstation. Det var faktisk som om, at SIFerne fik lidt mere selvtillid i forlængelse heraf, men velorganiserede Esbjerg gjorde det fortsat svært for SIFerne på den sidste tredjedel.

Rajko Lekic var efter 31 minutter ved at skabe lidt røre, men en lille chance til angriberen blev ikke til nogen stor afslutning, da bolden blev sendt af sted fra kanten af feltet.

SIF-spil i bedring
Silkeborg IF kom bedre frem nu. Målscoringsaktuelle Dennis Flinta forsøgte sig fra distancen, men som det var tilfældet et par minutter før, røg bolden ud over baglinjen.

I den anden ende så SIFs defensiv også ud til at være i bedring. Jim Larsen dækkede solidt af for en EfBer, og midterforsvaren fik sammen med SIFs øvrige defensiv generelt dækket tættere op og bragt mere fysik i spil i denne periode.

Esbjerg kom dog også frem til chancer. Hurtige Peter Nymann rykkede á la Svensson ind i banen med et tilhørende langskud, som dog blev sikkert klaret af Lasse Heinze.

Chancefyldt halvlegsafslutning
Med tre minutter tilbage af halvlegen fik Rajko Lekic tilkæmpet sig bolden i Esbjerg-feltet og lagde den af til nyudnævnte midtbanespiller Christopher Poulsen – der havde byttet plads med "Tømrer". Poulsen præsterede et af sine præcise indlæg, der havnede hos Jesper Bech, og selvom den tidligere Esbjerg-spiller ikke er blandt de største spillere, kom han flot til vejrs og fik sendt et hovedstød lige forbi.

Rajko Lekic var endnu tættere på i minuttet efter, da Dennis Flinta sendte bolden ind til den målsøgende angriber, som resolut huggede til den – men desværre fik sendt den en lille meters penge forbi.

Esbjerg stod for den sidste chance, men Lasse Heinze var klar på stregen. Dermed afsluttedes en halvsløj halvleg med lidt mere intenst spil. Der skulle dog andre boller på SIF-suppen, hvis Esbjerg for alvor skulle presses på føringen i anden halvleg.

Livlig start – men ingen mål
Fra anden halvlegs start blev Christian Holst sendt på banen for Christopher Poulsen, mens Henrik "Tømrer" Pedersen fortsatte med at passe sin nytilkomne position som venstre back.

Bare to minutter inde i anden halvleg kom Martin Svensson frem til SIFs første, og indtil nu største, chance. Højrekanten trak uimodståeligt forbi Nicolai Høgh, men præsterede efterfølgende en afslutning, der mest af alt mindede om en tilbagelægning til Lars Winde.

En ellers lidt anonym Søren Rieks rørte på sig i den anden ende, da han på en lang bold løb om kap med SIF-forsvaret og fik sendt en afslutning af sted – langt over mål.

Livlig start på halvlegen, men det blev efterfølgende kun til mindre SIF-chancer mod et mere og mere tilbagetrukket Esbjerg-mandskab

EfB-kontra endte med hattrick
De få oplagte chancer til trods fejlede engagementet ikke noget. Heller ikke hos Dennis Flinta, der samlede en indkastbold op i hænderne – inden bolden var ude over stregen.

Det var symptomatisk for kampen, hvor SIF-spillerne viste, at de ville meget – men lykkedes med meget lidt.

SIFerne var lokket langt frem på banen, og det udnyttede Esbjerg på én af deres få chancer i anden halvleg. På en kontra sendte Peter Nymann bolden millimeterpræcist ind til Tim Janssen – som omvendt havde et par meter til nærmeste opdækker og med en blød inderside let kunne sikre sig et hattrick. 68 minutter var der spillet på det tidspunkt.

4-0 til Esbjerg
Historien gentog sig i et delirisk mareridt to minutter efter. Endnu engang rykkede Peter Nymann igennem på fløjen og sendte bolden indover, hvor Jeppe Mehl var klar til at banke 4-0-føringen ind bag Lasse Heinze i det korte hjørne.

Det lignede endnu en overhaling til SIFs hårdt prøvede spillere, og træner Troels Bech reagerede prompte ved at sende Peter Degn og Martin Ørnskov på banen for Martin Svensson og Thorbjørn Holst Rasmussen.

Av, av, av hvor det skar i det røde hjerte at følge SIFs uheldige helte i dag.

Endnu et grumt nederlag
Heldigvis så Janssen ud til at være blevet målmættet, da han endnu engang stod blank foran mål, men for første gang i kampen brændte den ellers effektive angriber en chance – endda en enorm en af slagsen, der blev sendt langt over.

Kampen fes ud i de sidste minutter – en logisk konsekvens af Esbjergs markante føring.

Endnu et grumt nederlag var dermed en realitet. Esbjerg gjorde det svært for SIF i dag, men SIFerne gjorde det også svært for sig selv i de afgørende situationer – og det afgjorde kampen.

Næste mulighed for at rette op på den dårlige periode bliver hjemme mod de nyudnævnte danske mestre fra FCK, der gæster Silkeborg Stadion søndag den 9. maj kl. 15.00.

• 1-0 Tim Janssen (6)
  • 2-0 Tim Janssen (15)
  • 3-0 Tim Janssen (68)
  • 4-0 Jeppe Mehl (70)