12. juni 2018

SIF-træner henter inspiration i Spanien

SIF-træner henter inspiration i Spanien

SIF’s A+træner Dennis Pedersen har besøgt den spanske topklub Real Sociedad, og det gav ham en aha-oplevelse.

Den spanske La Liga-klub Real Sociedad har opnået store resultater i den spanske La Liga. Så sent som i 2013-14 kvalificerede den baskiske klub sig til gruppespillet i Champions League, og siden har klubben fra San Sebastian i det nordøstlige hjørne af Spanien været med i Europa League to gange.

Det er sket på et fundament af egenudviklede talenter fra Baskerlandet.

– 14 ud af de 24 spillere i Real Sociedads førsteholdstrup er lokale talenter udviklet på klubbens akademi. Talenterne hentes ind som 12-årige, og klubben sørger for transport, så hver dag er der et kaos af minibusser og fodboldspillere, der ankommer til træningsanlægget, fortæller Dennis Pedersen, SIF’s A+ træner.

Dennis Pedersen har som et led i sit A+ job været på studietur i San Sebastian sammen med A+ trænerne fra Esbjerg og Vejle. De tre danske trænere besøgte klubben i en uge og studerede den baskiske klubs måde at gribe tingene an på. For Dennis Pedersen var der tale om en aha-oplevelse og en bekræftelse af, at det SIF gør på talentudviklingsområdet er en langtidsholdbar arbejdsmetode.

Under opholdet så Dennis Pedersen masser af træning. Her er det førsteholdet, der er i gang med dagens øvelser.

Xabi Alonso og Griezmann
– Real Sociedad gør præcis det samme som os, bare i større målestok. De bruger vel syv-otte gange flere penge på talentudvikling, end vi gør, men principperne er de samme. På den måde var besøget en bekræftelse af, at vi har fat i det rigtige. Satsningen på egne talenter har bragt Real Sociedad op i en kategori, hvor de en del sæsoner er i stand til at kvalificere sig til Europa, siger Dennis Pedersen.

De største spillere fostret i Real Sociedads talentskole er den tidligere spanske landsholdsspiller og profil hos Liverpool, Real Madrid og Bayern München, Xabi Alonso, der indstillede karrieren sidste sommer, og den VM-aktuelle franskmand Antoine Griezmann, der i øjeblikket spiller for Atlético Madrid – vinder af Europa League i denne sæson med finalesejr på 3-0 over Marseille. Både Alonso og Griezmann blev hentet ind på Real Sociedads akademi som 12-årige.

Styr på strategi og metodik
De tre danske trænere opholdt sig i klubben i fem dage fra morgen til aften og afsluttede besøget med at se Real Sociedad i kamp i den spanske La Liga – et opgør mod Girona, hvor Sociedad havde fem af sine egne med i startopstillingen. Under opholdet havde de samtaler med en lang række mennesker i klubbens talent-sektion, og for Dennis Pedersen var det en oplevelse at lytte til, hvor indarbejdet talent-satsningen er i klubbens dna.

Dennis Pedersen (yderst til venstre) i selskab med Real Sociedad-akademiets to chefer (i blåt) og kollegaerne fra Esbjerg og Vejle.

– Der var meget stor sammenhæng i de svar, vi fik på vores spørgsmål, uanset om det var en af de øverst placerede i klub-hierarkiet eller længere nede i organisationen. Real Sociedad fremstod som en klub med fuldstændig styr på både strategi og metodik. Mange klubber satser jo på talentudvikling, og de største klubber bruger millioner på det, men bringer sjældent egne talenter igennem til deres førstehold. Derfor var det interessant at se en klub lige under toppen i Europa have så meget styr på strategien og måden, de udfører den på, forklarer Dennis Pedersen.

Talenter fra en omkreds på 75 kilometer
San Sebastian er en by med 200.000 indbyggere. Byens klub, Real Sociedad, henter talenter i en omkreds af 75 kilometer og sørger hver dag for, at drengene både bliver hentet og bragt hjem igen, når de skal i skole og til træning. Det er det, der hver dag giver et kaos af minibusser på klubbens anlæg. Drengene bliver hentet ind fra de er 12 år og bliver udvalgt i tæt samarbejde med de lokale klubber. Den spanske storklub henter primært drengene i 10-12 hovedsamarbejdsklubber, men har et netværk på omkring 100, så de også har føling med børnefodboldens græsrødder.

Når et 12-13-årigt talent ankommer til klubben, bliver han mødt af et professionelt set-up med fuldtidsansatte trænere på alle niveauer. Ligesom i SIF har Real Sociedad ungdomselitehold i fem årgange. Ud over det råder klubben over et B- og et C-hold, der er rugekassen til førsteholdet i La Liga, når talenterne er blevet for gamle til U19-holdet. Inden Xabi Alonso debuterede på Real Sociedads bedste hold, spillede han 39 kampe på klubbens B-hold.

Akademi-træning i Real Sociedad, der henter sine talenter i en omkreds på max 75 kilometer fra San Sebastian.

De tror på deres talenter
– Når først en spiller er inde i Real Sociedads system, så tror de på ham og koncentrerer kræfterne om at udvikle hans talent. Der er rigtig mange paralleller mellem det, vi gør, og det jeg så i Real Sociedad. De gør det bare i større målestok. Vi arbejder med omkring 40 spillere hentet i lokalområdet fra U13 til U19, de har 120 at arbejde med, og så skiller de sig også ud i forhold til os ved at have en C- og B-trup, som de kan sluse spillerne ind på som led i overgangen til senior-tilværelsen, forklarer Dennis Pedersen.

Det er en strategi, klubben har praktiseret i en årrække, og det giver resultater. Både i forhold til placeringen i ligaen og det europæiske hierarki og i forhold til antallet af egne spillere i førsteholdstruppen – i den forgangne sæson 14 ud af 24.

– Formålet med turen var at hente inspiration og dele viden. De bakser med mange af de samme problematikker, som vi gør, og det var en oplevelse at se, hvordan det system vi kører efter her i Silkeborg er en model, der i det nordvestlige hjørne af Spanien kan bringe en klub op i den europæiske semitop, siger Dennis Pedersen.

Som afslutning på det ugelange ophold i San Sebastian så Dennis Pedersen Real Sociedads ligakamp mod Girona.

Real Sociedad – kort fortalt
– Stiftet i 2009.
– Har hjemme i byen San Sebastian (200.000 indbyggere)i Baskerlandet i det nordøstlige hjørne af Spanien på grænsen til Frankrig og på kanten af Biscayen.
– Har deltaget i Champions League to gange (2003-04 – 1/8-dels finale – og 2013-14 – gruppespil).
– Har deltaget i Europa League to gange (2014-15 – slået i playoff til gruppespil – og 2017/18 – slået i 1/16-dels finalen).
– Blev nr. 13 i den seneste sæson i La Liga, hvilket var en skuffelse og kostede træner Eusebio Sacristan jobbet allerede i marts. Ny mand på posten er tidligere Leganes-træner Asier Garitano.
– Bedste ligaplacering i nyere tid er en 4. plads i 2012-13.
– Spiller sine hjemmekampe på Anoesta med plads til 32.000 tilskuere

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på reddit

Relaterede Nyheder

Scroll til toppen