20. april 2011

Flot sejr over SønderjyskE

Med en sand perle af en detalje, scorede unge Martin Svensson det afgørende mål, da Silkeborg IF onsdag aften besejrede SønderjyskE med 1-0 på Silkeborg Stadion – og dermed er SIF fortsat ubesejrede i 2011.

Sidste gang Silkeborg IF spillede på hjemmebane var da FCM blev besejret foran godt 5.000 entusiastiske publikummer, der nød en helt fantastisk ramme for afviklingen af en fodboldkamp. Denne onsdag før Påsken kunne til forveksling ligne samme scenarie, idet vejret var perfekt – og optakten til kampen havde budt på massiv stemning i Tværgade.

Til dagens kamp havde cheftræner Troels Bech valgt en startopstilling med Lasse Heinze på mål, bag et forsvar bestående af Christopher Poulsen på venstre back, Simon Jakobsen og Thorbjørn Holst Rasmussen i midterforsvaret – og med Frank Hansen som ny højre back i stedet for karantæneramte Dennis Flinta. Midtbanen havde igen Martin Ørnskov tilbage; han lå centralt sammen med Jesper Bech, mens Martin Svensson og Christian Holst sad på kanterne. Helt fremme var Kaimar Saag og anfører Henrik "Tømrer" Pedersen.

Tæt på chance i første minut
Hjemmeholdet startede ganske friskt og spillede direkte frem mod de to frontløbere, i et forsøg på at trække gæsternes solide organisation fra hinanden. De famøse andenbolde skulle efterfølgende definere spillets retning, og på en sådan var kampens første chance ved at opstå. Jesper Bech spillede fra sin position centralt på banen en god førstegangsaflevering til Christian Holst, der kunne have bragt sig fri til afslutning, men desværre missede han sin berøring. Kort efter havde SønderjyskE sin første afslutning, der dog strøg forbi målet – jovist, indledningen var ganske fin.

SIFerne fortsatte med den fine boldomgang, og lykkedes ganske fint med at bringe bagkæden højt op på banen. Især Christopher Poulsen var aktiv, godt suppleret af en sidesøgende anfører Henrik "Tømrer" Pedersen.

Kampens første gode afslutning tilfaldt imidlertid gæsterne, da et indlæg fra venstre blev headet videre fra forreste stolpe, men Lasse Heinzes handsker var stadig brandvarme fra sidste kamp, så han fik reddet flot. Gæsterne fik ikke noget ud af de to efterfølgende hjørnespark, og i stedet kunne SIFerne fortsætte med kombinationsspillet, hvor tilbagevendte Martin Ørnskov fungerede glimrende som spilfordeler.

Den aktive indledning blev fulgt op af et lidt mere passivt fodboldspil, hvor begge hold var noget mere omhyggelige med at få bolden spillet rundt og på tværs, frem for at søge den hurtige afslutning. Boldbesiddelsen var mest på hjemmeholdets fødder, mens chancerne – de få der var – tilfaldt gæsterne. Kampens anden store chance var derfor også til SønderjyskE, da unge Simon Jakobsen mistede balancen efter et langt løb. Gæsternes Søren Frederiksen havde herefter en stor mulighed, men igen var Lasse Heinze vaks.

Tømrer tæt på
De gode spiltakter fortsatte dog ufortrødent, og langsomt blev gæsterne presset tilbage på banen. Afleveringerne var sikre, og specielt dem fra det centrale forsvar op i banen gav gode muligheder. Det var netop sådant spil, der gav anfører Henrik "Tømrer" Pedersen en glimrende flugter i feltet på et indlæg – men desværre sad skuddet lige i hænderne på Nathan Coe. Kort efter var "Tømrer" så i oplæggerens rolle, da han fint spillede Christian Holst fri til en afslutning, som blev blokeret over mål. Der var nu spillet 23 minutter og tingene så ganske fine ud for hjemmeholdet.

Christopher Poulsen begyndte nu også at røre på sig, og takket være fornuftigt midtbanespil kunne han krybe op ad banen og forberede sine glimrende indlæg. Kaimar Saag kom tæt på at heade bolden mod målet, da et indlæg til nærmeste stolpe blev sendt millimeter præcist fra Christopher Poulsen.

Den aktive venstre back fortsatte sin offensive stil, og spillede flot bolden indenom til Christian Holst der fra 25 meter tog chancen – og bolden pilede snert forbi det fjerne målhjørne! Det lignede nu for alvor en SIF-scoring, hvor der var spillet godt 30 minutter af første halvleg.

Herefter fulgte ti minutter med knap så interessant spil, hvor der ej heller blev kreeret nogle chancer. Det nærmeste man kunne finde, var en slap SønderjyskE-afslutning, der kun blev farlig fordi den blev blokeret, så bolden fik et buedyk. Det vækkede SIFerne, der kort efter måtte se anfører Henrik "Tømrer" Pedersens hovedstød reddet af Nathan Coe. Mere lir skete der ikke i første halvlegs slutminutter, som derfor endte med en lidt uforløst følelse.

Masser af spil – men ingen chancer
Anden halvleg formede sig ganske som første havde gjort det; Silkeborg IF dygtige på bolden, men chancerne lod godt nok vente på sig. Det var svært at se hvor de skulle komme fra, selvom SIFerne fandt masser af rum at spille i, og fik skabt overtal – ja, så manglede der noget fylde foran mål.

I stedet kunne man glæde sig over det trofaste hjemmepublikum der – selvom det var småt med chancer på banen – alligevel fik sjunget de skønne SIF-sange. Tænk, hvis kampen skulle ende med en afgørelse via lægterne.

Det skulle forhåbentligt senere vise sig at få en afgørende indflydelse.

Martin Svensson til 1-0!!
Gæsterne virkede til at være fint tilfredse med kampens forløb, hvor de lukrerede på omstillinger, der dog sjældent blev til noget. Da de langt om længe fik fremtvunget et hjørnespark, blev det samtidigt deres egen undergang. SIFerne etablerede et kontra, hvor Jesper Bech sendte en perfekt bold i dybden til Martin Svensson. Den elegante offensivspiller lavede herefter kampens detalje ved at pille bolden ned med brystet og oversprinte den sidste forsvarsspiller – for til sidst at afslutte udenom en fremstormende Nathan Coe til stillingen 1-0! Sikke et flot mål, som U21-landstræneren forhåbentligt tager til note.

Scoringen ændrede – pudsigt nok – ikke det store i de følgende minutter. SIFerne var stadigt bedst og mest på bolden, selvom indskiftede Quincy Antipas begyndte at true forsvaret lidt for meget. Gæsterne blev nu en tand mere aggressive og effektive, men lukrerede stadig mest på omstillinger.

I stedet skete der pludseligt noget fuldstændigt uvirkeligt: Jesper Bech blev udvist med et direkte rødt kort! En nærkamp med gæsternes anfører blev vurderet til, at Jesper Bech slog med armen/albuen – og dén handling blev altså takseret til et direkte rødt kort. Uha, SIF kunne nu komme i modvind hvor der var spillet 65 minutter.

Debut til Kasper Risgård
Troels Bech var ikke sen til at vurdere hvad SIFerne nu havde brug for: løbekapacitet. Som en direkte konsekvens blev Kaimar Saag taget af banen og ind til sin officielle og længe ventede Superligadebut kom: Kasper Risgård! Og sikke en velkomst han fik fra lægterne!

Udvisningen betød dog ikke, at SIFerne mistede taget i spillet. Med fornyede kræfter satte hjemmeholdet sig endnu en gang på spillet – mens kampen begyndte at bære præg af nærkampe og, ifølge tilskuerne, uheldige kendelser.

Troels Bech fortsatte med at flytte skakbrikkerne rundt, og skiftede således Lars Huldgaard Christensen ind i stedet for Christian Holst. Den unge angriber lagde sig op i front, mens anføreren trak ned på venstre midtbane for en stund.

Der var nu spillet 75 minutter og spillet ændrede karakter. Gæsterne fra SønderjyskE havde mest fat i bolden, mens SIFerne stod kompakt på banen og forsøgte at vælge sine angreb med omhu. Der blev nu løbet rigtigt mange meter for at bevare føringen. Målscorer Martin Svensson lod sig udskifte efter 82 minutter, og Thomas Hansen gik ind på pladsen som højre midtbane; nu skulle sejren køres i hus!

SønderjyskE-tryk
Som en naturlig konsekvens af at være en mand i overtal og i iver for at udligne SIFernes føring, kom gæsterne nu foruroligende tæt på hjemmeholdets straffesparksfelt. Der var som sådan ikke optakt til chancer, for Silkeborg IF stod kompakt og kæmpede bravt. Og med SIFernes succes i foråret in mente, kunne man da heller ikke være nervøs for at gæsterne skulle få held med en scoring.

Tiden gik stille og roligt på stadionuret, mens de taktfaste klapsalver fra hjemmeholdet strømmede ned mod SIFerne. Med tre minutter igen, foruden tillægstiden, virkede det da også til, at endnu et point i foråret var på vej.

Ja, faktisk kom den næste store chance til ingen ringere end Thomas Hansen. Den alsidige spiller brød bolden og befandt sig efter en aflevering pludseligt i feltet, men venstrepoten fik drejet bolden lige forbi målet.

Til slut kunne dommer Henning Jensen fløjte af – og Silkeborg IF kunne endnu en gang se tre point trille ind på kontoen i et forår, hvor holdet som det eneste fortsat kan kalde sig ubesejrede i 2011!

Næste opgave for Silkeborg IF bliver mandag den 25. april på udebane mod FCK.

• 1-0 Martin Svensson (58)