12. juni 2019

I dag for 25 år siden: Silkeborg i guld-rus

I dag er det 25 år siden, SIF vandt det danske mesterskab. Genoplev her de intense 90 minutter, der førte til triumfen, og jublen bagefter med stor tak til TV2 Østjylland for lån af tv-billeder.

Det var den dag, Silkeborg gik amok i glædesrus. 12. juni 1994 vandt SIF det danske fodboldmesterskab ved at besejre AaB med 2-0 på Silkeborg Stadion. Heine Fernandez knaldede bolden i nettet to gange i 2. halvleg, og da OB samtidig slog FC København på Fyn, var sagen klar: Guldet gik til Silkeborg.

På stadion gik 11.674 tilskuere amok i jubel, spillerne blev tiljublet fra altanen i det gamle Stadionhus og bagefter var der middag på Gl. Skovridergård, hestevognskørsel gennem byen til Rådhuset, hvor pokalen og guldmedaljerne endelig var nået frem, så anfører Morten Bruun kunne løfte trofæet i triumf og til slut en gigantisk byfest i Silkeborg-hallerne med spillere i festhumør og flere tusinde fans, der bare gik amok.

Festen var en kulmination på en overdådig sæson og en nervepirrende afslutning, hvor SIF ikke blot skulle bruge en sejr over AaB for at blive mester, men også havde brug for OB-sejr over FC København i Odense. SIF holdt 0-0 ved pausen, og OB var foran mod FC København, så alt så lykkeligt ud, da spillerne gik på banen til de sidste 45 minutter. Men så udlignede FCK i Odense, og SIF var under pres. Det blev ikke bedre af, at FCK kort inde i 2. halvleg kom foran – og det stadig stod 0-0 i Silkeborg.

10 minutter inde i 2. halvleg eksploderede Silkeborg Stadion i jubel, da Søren Frederiksen med hovedet snittede bolden videre til Heine Fernandez. Fernandez tog bolden med sig med brystkassen i et eksplosivt ryk og bankede bolden i nettet til 1-0. Men der manglede stadig noget fra Odense.

“Minuttet efter opnåede de over 11.000 SIFosi’er kollektivt nirvana, da stadionspeakerens stemme smældede: I Odense har OB udlignet…” skrev Midtjyllands Avis i sin reportage fra kampen.

Meldingen blev fulgt op af endnu et Fernandez-mål, der faldt 10 minutter efter det første:

“Optakten var en lang stikning fra Bordinggaard mod AaB-målet. Søren Frederiksen vred sig fri af et favntag med markør Torben Boye og styrtede ned mod Thomas Gill. Lige inden for feltet stoppede han op og trillede uselvisk på tværs til Heine, der lagde bolden død og ventede…og ventede..og ventede, mens blodet stivnede i tilskuernes årer. Men så kunne Heine koldt som efter en badetur i Ishavet sparke bolden forbi målmanden,” lød det i den lokale avis dagen derpå.

Sejren var i hus i Silkeborg, men hvad med Odense, hvor det stadig stod 2-2. Da dommer Svend E. Christensen fløjtede af på Silkeborg Stadion turde ingen juble, for der var stadig gang i kampen i Odense, og fra TV2’s monitor bag målet dannede der sig en kødrand af SIF-spillere, der fulgte med i de sidste minutter i Odense. I de døende minutter blev det 3-2 til OB, og så brød jublen løs i Silkeborg – og den varede ved natten over.

I aften mindes mesterskabet ved et arrangement i Eniig Loungen på JYSK park med fanklubben SIFosis som arrangør. Orla Madsen, Morten Bruun, Troels Bech og flere andre af triumfatorerne fra 1994 kigger forbi og deler minderne.

Læs mere om arrangementet her.

Se jublen efter kampen, som TV2 Østjylland formidlede den i tv-klippet øverst på siden. Oplev bl.a. en meget ung Michael Hansen og en yngre udgave af Orla Madsen i interview.