19. september 2009

Holdindsats sikrede 1-0 sejr over AaB

Flot fight gjorde det unødvendigt at diskutere spillets skønhed i sejren over AaB. Stålfast vilje og et solidt hovedstødsmål fra Rajko Lekic var nemlig nok til at hente tre vidunderligt skønne point mod guldkandidaterne fra AaB.

At Silkeborg IF altid klarer sig godt mod SAS Ligaens stærkeste hold, er snart så sikkert som amen i kirken. I dag gik det ud over AaB, der måtte se sig slået med 0-1 hjemme på Energi Nord Arena efter endnu en fantastisk holdindsats fra Silkeborg IF.

Eftermiddagen startede også smukt – solen skinnede, og varmegraderne var som på en sommerdag, hvilket fjernede alle fornemmelser af, at vi allerede var kommet til 9. spillerunde i SAS Ligaen, og at vi i kalenderen skriver 19. september.

Samtidig varmede de 10 point i otte kampe også godt i Silkeborgsjælen inden den svære udekamp mod AaB. Med point til SIF i dagens kamp kunne holdet notere sig den bedste sæsonåbning for en SAS Liga-oprykker, siden FC Nordsjælland hentede 15 point i ni kampe i sæsonen 2002/03.

Holdet, der skulle sikre Silkeborg IF den historiske sidegevinst, lød som følger: Lasse Heinze på mål med Dennis Flinta som starter på højre back ved siden af Jim Larsen og Steven Lustü i midterforsvaret sluttende med Henrik "Tømrer" Pedersen på venstre back.

Midtbanen blev fra højre mod venstre udgjort af Peter Degn, Frank Hansen, Martin Ørnskov og Simon Azoulay Pedersen, mens Troels Bech havde valgt den "normale" angrebsduo: Jesper Bech og Rajko Lekic.

En særdeles offensiv opstilling vurderet på, at Silkeborg IF i dag spillede med fire angribere fra start med "Tømrer" i startopstilling som back og anfører, mens den normale angriber Simon Azoulay Pedersen spillede på fløjen.

En blød start
Begge hold startede forsigtigt ud de første minutter – ligesom for at se hinanden lidt an. AaB fik en lille chance efter et hjørne, mens Rajko Lekic i den anden ende akrobatisk kunne forsøge sig mod mål på et fornuftigt indlæg fra Henrik "Tømrer" Pedersen – en meget svær afslutning, der aldrig blev rigtig farlig.

Det gjorde Louay Chankos frispark efter 10 minutter til gengæld. 25 meter fra Lasse Heinzes mål huggede AaBeren optimistisk til bolden, der undervejs blev rettet af en SIFer og dykkede giftigt tæt ved mål. Men bolden føg heldigvis over.

Efter en god start af Silkeborg IF, blev initiativet mere og mere overtaget af de hvidklædte AaBere. Hjemmeholdet spillede mest, mens gæsterne lurede på hurtige kontrachancer.

AaB dominerende
Midt i første halvleg ikke mange gyldne Silkeborg IF-momenter at skrive hjem om. AaBs solide centrale midtbane lukkede simpelthen for godt af for SIFs opspil.

AaB havde omvendt et par gode tilbud. Først til Andreas Johanson, som dog ikke fik afsluttet på en ellers stor chance tæt ved det lille felt efter et godt indlæg fra Michael Jakobsen. Dernæst brød Jeppe Curth igennem i SIFs højre side, men en super refleksredning af Lasse Heinzes højre ben sikrede fortsat 0-0, efter at Heinze også snuppede en svag returafslutning fra Anders Due.

AaB var i denne periode stærkt dominerende, med gode angrebsåbninger fra fløjene. Silkeborg formåede dog at holde stand – pausen nærmede sig heldigvis. Og dét uden at AaB fik gevinst af deres chancer.

To chancer til Degn

Peter Degn viste efter 32 minutter egenhændigt, hvordan den stærke AaB defensiv skulle brydes. I et stærkt raid førte Degnen bolden lige ind mod hjertet af AaBs centrale midtbane og med en kæk træde-i-bolden-finte, satte han to AaBere og fik sendt en fornuftig – om end presset – afslutning mod Karim Zaza. SIFs bedste forsøg i kampen indtil nu.

Rasmus Würtz stoppede kort efter hvad der kunne være blevet en god chance til Silkeborg IF. Würtz havde selv smidt bolden i fødderne på Jesper Bech, men den potentielle kontramulighed blev effektivt slagtet af samme Würtz – fortjent gult kort til AaBeren.

0-0 ved pausen passede nok de grønblusede SIFere bedst, selvom Peter Degn i halvlegens overtid var tæt på at nå et godt indlæg fra Simon Azoulay Pedersen. Havde Peter Degn fået panden på den bold, lignede det en sjælden hovedstødsscoring til SIFs nummer 7.

Stærk redning af Heinze

Knap var anden halvleg fløjtet i gang, før Daniel Fredheim Holm blev godt sendt af sted af Michael Jakobsens lange aflevering. Holm kom foran Jim Larsen og slap således igennem til en friløber, men en meget vågen og reaktionsstærk Lasse Heinze parerede afslutning fra AaBeren og var efterfølgende hurtigst på returen.

Mindre godt så det ud for Lasse Heinze fem minutter senere, da keeperen ikke fik ordentligt fat i et indlæg, der dog blev effektfuld clearet af SIFs forsvar, før AaBerne kom frem til bolden.

I de samme spæde minutter af anden halvlegs start begyndte det faktisk at se bedre og bedre ud for Silkeborg IFs offensive bestræbelser. Peter Degn slap tre gange godt igennem på højrekanten – men uden, at de efterfølgende indlæg blev rigtig farlige.

Og et hjørnespark af samme Degn efter 55 minutter sneg sig forbi venner og fjender i AaBs lille felt. Der manglede bare en fod – ligegyldigt hvilken – som kunne skubbe bolden i kassen, men frøken Fortuna var ikke gavmild i situationen.

SIFs kreative højreside
Peter Degn var i høj grad SIFs offensive kreatør i dag – i hvert fald indtil indlæggene skulle slås.

Med chance for at lyde gentagende var det netop Degn, der stod for anden halvlegs bedste afslutning, da han med et hårdt skud mod AaB-målet testede rutinerede Karim Zaza, som dog sikkert kunne bokse bolden væk.

Men indlæggene fra Peter Degns fod gav ikke det store, og det tog Troels Bech konsekvensen af, da han pillede Degn ud til fordel for en tændt Martin Svensson, der straks præsterede godt i højresiden. I samme ombæring blev også Simon Azoulay Pedersen erstattet af Christian Holst.

Overtag… og mål!
I denne periode – fra det 55. minut og frem – så det faktisk rigtigt fornuftigt ud for Silkeborg IF. Offensivt kom spillerne langt længere frem på banen, og bolden gik godt på tur midt på AaBs banehalvdel. Og hvad måske vigtigere var – AaB kom ikke frem til tilnærmelsesvis nær så mange chancer i den anden ende.

Også SIFs afslutninger blev væsentligt forbedret. Christian Holst skar ind imellem to mand og huggede uimodståeligt et langskud på stolpen. Bolden gik til indkast, der – fra Martin Svensson via Jim Larsens forlængelse – blev sendt ind i feltet, hvor målet faldt.

Rajko Lekic kom højest af alle, og angriberen kunne score kampens første mål efter 78 minutter på et dejligt, skønt og veltimet hovedstød, der sejlede ind bag Zaza. Ikke ufortjent, når man ser isoleret på anden halvleg, der i højere og højere grad var Silkeborg IFs.

Hektiske slutminutter – fantastisk sejr.

Med 10 minutter tilbage af kampen, og bagude 0-1, var AaB drevet til at komme længere frem på banen. Hjemmeholdet blev dog aldrig rigtig farlige i de efterfølgende minutter, og Silkeborg IF så ud til at have lige så gode muligheder for at snuppe en scoring mere på et par gode kontrachancer.

Og dog… i det 89. minut fik AaBerne to gigantchancer for at sikre sig udligningen – først en hektisk clearing helt tæt under mål og siden efter endnu en stor redning af SIFs enormt velspillende Lasse Heinze, der afværgede den lurende katastrofe.

De ualmindeligt hektiske slutminutter endte dog som nogle af sæsonens hidtil lykkeligste. Claus Bo Larsen kunne glæde Silkeborg IF med en forløsende trillen i fløjten, da kampuret havde rundet de 93 minutter.

En fantastisk sejr, der ikke blev grundlagt på fantastisk spil – men derimod på en fælles arbejdsindsats, som var til UG med kryds og slange. Med 13 point i ni kampe kan Silkeborg IF glæde sig over en strålende start på SAS Ligasæsonen 09/10 – den bedste i mange år og altså den bedste oprykkerstart i de seneste syv års superliga-historie.

Næste kamp er hjemme mod Brøndby IF den 27. september kl. 16. Og med de seneste resultater mod SAS Ligaens tunge drenge in mente, er der ingen grund til at ikke forvente flere point på søndag.

• 0-1 Rajko Lekic (78)