5. april 2024

Søhøjlandets Stemmer taler om SIF

Tre SIF-fans manglede en podcast, der tog Silkeborg IF under seriøs og kærlig behandling. I dag driver de podcasten Søhøjlandets Stemmer, der handler om stort og småt i SIF.

Der er behov for mere indhold om Silkeborg IF!

Sådan opstod idéen, kort og godt, til ’Søhøjlandets Stemmer’, der er en fanpodcast om Silkeborg IF.

Det var de to studerende Oscar Valdorff og Jonas Ahlgreen, der manglede en podcast om SIF i hverdagen mellem kampene.

De to var en del af en gruppe drenge, der tilbragte søndag efter søndag på JYSK park, men mandag morgen måtte de lade sig nøje med en sporadisk SIF-dækning i de nationale medier. Derfor besluttede de at kaste deres energi og fritid efter projektet – og ikke mindst deres kærlighed og passion.

Første udgave af Søhøjlandets Stemmer ramte æteren i oktober 2022. Lige inden SIF’s kamp mod FCSB i Conference League.

– SIF var på alles læber på det tidspunkt, og vi gik egentlig bare og ventede på, at nogen ville lave en podcast om klubben. Vi lyttede altid til Mediano, men der var ofte en 10-15 minutter om SIF i en lang udsendelse, og vi havde behov for dybere analyser og mere snak om Silkeborg IF. Vi kunne godt bruge minimum to timer hver uge om SIF, siger Oscar Valdorff og suppleres af Jonas Ahlgreen.

– Vi er store SIF-fans og har været det i mange år. Intet ondt om Mediano, der gør det fremragende, men lige på SIF, føler vi, at vi med vores netværk og indsigt er bedre klædt på. Så vi besluttede os i sidste ende bare for at prøve os frem og se, hvad det kunne blive til.

– Lyden var dårlig, og manusset var mangelfuldt, men vi fandt ud af, at det her kan vi godt – og at der er andre med interesse for SIF, der gerne ville lytte med, uagtet at vi var lidt grønne i begyndelsen, siger Jonas Ahlgreen.

Rivende udvikling
Siden er Mathias Valbjørn blevet en del af holdet, så i dag består Søhøjlandets Stemmer af tre passionerede SIF-fans med talegaverne i orden.

– Det har løftet niveauet i podcasten, at vi er blevet tre værter/eksperter. Det er nemmere at sætte hinanden op og lave pingpong i studiet. Det giver noget flekisibilitet og liv til udsendelserne, siger Jonas Ahlgreen.

I skrivende stund er Søhøjlandets Stemmer siden udkommet flere end 60 gange, og det er gået hurtigt fremad med både kvaliteten og lyttertallene.

– Der var vel 100 lyttere i begyndelsen, og i dag har omtrent 1000, når vi peaker. Det er konjunkturbestemt på den måde, at folk helst vil lytte med, når det går godt. Sådan har jeg det også selv. Men vi har også lagt meget arbejde i at forbedre produktet med lyden, indslag og gæster i eller omkring SIF, siger Mathias Valbjørn og uddyber.

– Vi lavede bl.a. nogle adventsspecials op mod jul og en strategispecial i efteråret, der blev lyttet voldsomt mange gange. Flere end 1100 var inde at lytte til vores strategispecial. Jeg synes hele tiden, vi udvikler os, og senest har vi været med på træningslejr i Portugal. Vi kan også bygge på, fordi vi rent faktisk får noget økonomisk støtte fra vores lyttere, der giver os en håndsrækning på ’10’er’, hvilket vi er ekstremt glade for.

Selvom støtten på 10’er-platformen stadig er beskeden, var den altså en vigtig faktor, der muliggjorde turen til Portugal.

Den gav både tilskud til den billigste AirBnb, man kunne finde, og så fik drengene bag Søhøjlandets Stemmer desuden købt en lille mixer og indtil videre én mikrofon, som de havde med til Algarve for at optage.

– Vi har jo hidtil lånt udstyr og lokaler, men nu kan vi optage i weekenden og væk fra et studie, som bl.a. kom os til gode i Portugal, siger Jonas Ahlgreen.

Samarbejdet med SIF
Men hvordan fungerer det i praksis at dække en fodboldklub, som man er fan af og samtidig skal være kritisk af i sin dækning journalistisk?

– Vi har selvfølgelig behov for hjælp fra SIF til at sætte interviews op med spillere og andre personer i klubben. Vi har også lånt podcastlokale og udstyr på JYSK park nogle gange, ligesom klubben hjælper med nogle præmier, vi kan sætte på højkant. Så vi har et godt samarbejde med klubben – men med armslængde, pointerer Oscar Valdorff, der er journaliststuderende til daglig.

– Vi kan sagtens være kritiske, hvis vi samtidig er saglige. Det skal bunde i noget reelt, og vores lyttere skal kunne høre, vi har en pointe og en baggrundsviden. I vores strategispecial havde vi Brian Bødker med, som havde masser af ting, som han mente, SIF kunne gøre bedre. Her skulle vi levere nuancerne og sørge for, at det bliver diskussionsstof. Men det er ikke min fornemmelse, at nogen i SIF ser sig sure på hverken os eller medierne, hvis der leveres kritisk journalistik om dem. Vi kan i hvert fald mærke, at SIF sætter pris på det arbejde, vi leverer om klubben, supplerer Mathias Valbjørn.

Speederen i bund
Det er stadig for tidligt at sige, hvordan Søhøjlandets Stemmer kommer til at udvikle sig på den lange bane, men på kort sigt, i løbet af dette forår, vil de tre podcastværter intensivere dækningen af klubben og samtidig forsøge at skabe mere kontakt til lytterne.

– Vi er glade for, at der er kommet flere og flere lyttere til, og nu bliver næste skridt at få dem lidt mere på banen, så det bliver mere vedkommende og repræsenterer flere fans end bare os tre. Det har vi blandt andet gjort ved at række ud til Fanenheden Silkeborg, SIF-hovedstaden og flere ’almindelige’ fans.

– Alle er velkomne til at kontakte os med gode ideer, vinkler og spørgsmål, siger Jonas Ahlgreen og fortsætter.

– Det var et kæmpe skridt at være med på træningslejren i Portugal, men vi kommer helt sikkert til at skrue op her i foråret. Det er fedt at tale om sin hobby, og SIF står over for et stort forår. En eventuel pokalfinale vil være et enormt tilløbsstykke, også for os.

– Vi er begunstigede af alle tre at være studerende på nuværende tidspunkt, så vi har det sjovt med podcasten og arbejdet med SIF. Vi er glade for vores lytterskare, og vi kan fornemme, lytterne også er glade for det, vi leverer, så nu skal speederen i bund frem til sommer, og så ser vi derfra.

Artiklen er en del af den nye udgave af SIF in Business, som du kan finde her.

De tre bag Søhøjlandets Stemmer

Navn: Oscar Valdorff Kjeldsen

Alder: 25

Uddannelse: 4. semester journalistik på DMJX

Yndlings SIF’er: Mads Emil Madsen

Navn: Mathias Thormann Valbjørn

Alder: 26

Uddannelse: Sidste semester på læreruddannelsen VIA Aarhus

Yndlings SIF’er: Anders Klynge

Navn: Jonas Hvam Ahlgreen

Alder: 26

Uddannelse: Lærer og nu sidste semester på kandidaten pædagogisk filosofi

Yndlings SIF’er: Robert Skov

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på reddit

Relaterede Nyheder

Næste Kamp

3F Superliga

Søndag d. 26.05. kl. 17.00
Scroll til toppen