29. maj 2011

Sikker sejr i sidste kamp

Silkeborg IF cementerede sin placering som nummer fem – og sluttede et fantastisk Superligaforår af – da holdet fortjent vandt søndagens kamp mod AC Horsens med 2-1. Kaimar Saag scorede begge mål for SIFerne.

Der var hverken nedrykningsfare eller medaljepladser at jagte for dagens to Superliga-mandskaber, der til gengæld kunne bruge en sejr i sidste runde til at sikre sig en slutplacering med en ikke ubetydelig pengestrøm til følge – ligesom muligheden for at få en ekstra hjemmebanekamp i den nye sæson også var på spil.

Cheftræner Troels Bech havde derfor valgt følgende 11 spillere til kampens start: på mål Lasse Heinze for 33. gang i denne Superligasæson, bag et forsvar med Dennis Flinta og Christopher Poulsen på backpladserne. Thorbjørn Holst Rasmussen lå i midterforsvaret sammen med Simon Jakobsen, der for nylig blev kåret af Tipsbladet som sæsonens fjerdestørste gennembrud. Midtbanen havde Kasper Risgård og Martin Ørnskov centralt, mens Christian Holst og Frank Hansen tog sig af kanterne. Sidstnævnte til også sin kamp nummer 33 i denne Superligasæson. Helt fremme Kaimar Saag og anfører Henrik "Tømrer" Pedersen.

Tidlig skade til SIFerne
Gæsterne sad godt på spillet i kampens indledende fase, uden at det dog blev farligt foran målet. SIFerne så bedst ud i venstre side, hvor Christian Holst fra sin position kunne bevæge sig frit omkring, og sætte angrebene i scene. Silkeborg IF stod højt med bagkæden fra starten, hvilket gav nogle dybdebolde til hjemmeholdet, der dog enten blev vinket offside eller løb ind i den fysiske mur, som SIFerne havde i midterforsvaret.

Desværre for gæsterne, måtte Simon Jakobsen allerede lade sig udskifte efter 15 minutter, da han i en tackling så ud til at blive ramt af en fibersprængning. Thomas Hansen blev herefter sat direkte ind i forsvaret – i øvrigt til sin sidste kamp for Silkeborg IF.

Det gode spil fortsatte dog ufortrødent fra SIFernes side, der dog måtte se AC Horsens komme til en glimrende chance efter 17 minutter, da Martin Retov sparkede fladt fra kanten af feltet. I det hele taget kom hjemmeholdet frem til deres muligheder på kontraer, hvilket SIFernes spil højt på banen indimellem tillod.

Henrik "Tømrer" Pedersen tæt på
Efter 24 minutter kom SIFernes bedste forsøg, da et fint kombinationsspil i venstre side endte hos Christopher Poulsen, der med et dykkende indlæg fandt anfører Henrik "Tømrer" Pedersen. Angriberen satte ydersiden på, og lobbede bolden over Søren Jochumsen – men forsøget endte i nettaget. Få sekunder senere var Kaimar Saag lige ved at komme helt fri på Frank Hansens fine aflevering.

SIFerne stod nu rigtigt højt på banen, og lagde et godt pres på hjemmeholdets felt. Det gav en god kontrachance til AC Horsens, da Anders Nøhr lige var ved at smutte igennem i den anden ende, men Lasse Heinze kom godt i vejen.

Kort efter var det stolpen, der reddede SIFerne, da Sebastian Andersen sendte et knivskarpt indlæg ind til Gilberto Macena, der hårdt presset fik sparket bolden ind på stolpen. Et rigtigt godt forsøg af hjemmeholdet.

Kaimar Saag til 1-0!
Den næste gode mulighed kom til gæsterne efter 33 minutter. Et udspark fra Lasse Heinze endte hos anfører Henrik "Tømrer" Pedersen, der hurtigt sendte bolden ud til Christian Holst. Færingen servede bolden indover med ydersiden, og her dukkede Kaimar Saag op i en helt fri position – og så stod der 1-0 til Silkeborg IF! Sikke et flot mål, som opstod efter et yderst direkte spil helt nede fra eget mål.

Scoringen kom på et tidspunkt i kampen, hvor begivenhederne havde taget fart efter en noget sløj periode. Det var som om, at begge hold spillede en anelse under spændingsniveau, selvom spillet i begge ender lignede det normale.

Få minutter efter opstod der en god chance til SIFerne. Kaimar Saag blev spillet fri til en afslutning, men det gode forsøg blev pareret af Søren Jochumsen. Hjemmeholdet satte herefter en kontra i gang, som endte med en ligeledes glimrende afslutning af Martin Spelman i den anden ende. Herefter var det hjemmeholdet, der kortvarigt belejrede SIFernes felt med en række gode indlæg, mens gæsterne ikke fik noget ud af kontraforsøgene.

Halvlegen sluttede ikke overraskende lige, både hvad angik afslutninger, frispark og boldbesiddelse – men dog med en føring til Silkeborg IF.

Tungt pres fra anden halvlegs start
Gæsterne lagde sig højt med det samme, og fik sat hjemmeholdet under pres. Boldene blev fastholdt højt, og det gav plads til et par indlæg, som AC Horsens havde problemer med at få spillet væk. Et godt indlæg blev blokeret lige før målstregen, og foran Kaimar Saag.

Hjemmeholdet skulle derfor lukrere på kontraer, og allerede efter fire minutter kom den første mulighed, og afslutningen medførte efterfølgende to hjørnespark.

Silkeborg IF satte sig igen på spillet, og med bolden spillet henover midten var holdet lige ved at komme frem til gode chancer. Først var det Kasper Risgård der blev spillet fri i feltet – og få minutter senere var det anfører Henrik "Tømrer" Pedersen – men begge gange var der en snæver offside i vejen. Efter 55 minutter var hjemmeholdet lige ved at forære en stor chance væk, da Frank Hansen opsnappede en løs bold, men midtbanespillerens aflevering ind i feltet nåede ikke helt frem.

Kaimar Saag til 2-0!!
Det aggressive pres fortsatte fra SIFernes side – og det gav bonus. Christian Holst modtog bolden foran forsvaret, der stod splittet, og dansk-færingen sendte bolden ned til Kaimar Saag, der fra en skrå vinkel kunne udplacere Søren Jochumsen og så stod der 2-0 til Silkeborg IF efter 56 minutter.

Scoringen faldt meget fortjent, da gæsterne var kommet klart bedst ud til anden halvleg. Det virkede som om, at SIFernes spillestil skabte farligere målchancer, end hjemmeholdets ditto.

Det var dog ikke uden kræfter, at stilen blev lagt. Både anfører Henrik "Tømrer" Pedersen og Thorbjørn Holst Rasmussen tog fra i nærkampene, og det medførte kortvarige smerter hos begge parter. Der var dog stadig en god halv time tilbage for SIFerne, der stadig måtte se hjemmeholdet spontant komme frem til chancer, som kunne give muligheder for scoring.

Thorbjørn Holst Rasmussen måtte lade sig udskifte efter 63 minutter til fordel for Thomas Bælum, der trådte ind i det ”nye” midterforsvar.

Kendetegnende for Silkeborg IFs præstationer i foråret har været samarbejdet – godt symboliseret af sikkert spil af såvel Thomas Bælum som Thomas Hansen, der havde godt styr på forsvaret. Gæsterne sad derfor stadig på spillet, hvor både Christopher Poulsen og Frank Hansen kom godt frem over kanterne. Det gav rigtigt mange afleveringer i træk til SIFerne.

Henrik "Tømrer" Pedersen kom frem til endnu en stor chance efter 70 minutter, da Martin Ørnskov spillede angriberen helt fri på kanten af feltet – men afslutningen blev stoppet af Søren Jochumsen. Anføreren var også med i SIFernes næste chance efter 77 minutter, da han headede et indlæg fra Christopher Poulsen på tværs mod Kaimar Saag, men igen var Horsens-keeperen på plads.

Reducering til 1-2 på straffe
Kort efter ofrede Thomas Bælum sig i en afslutning fra hjemmeholdet, og det medførte et hjørnespark. Her var forsvarsspilleren knap så heldig, da han lidt uheldigt begik straffespark. Niels Lodberg stillede sig op og sparkede til venstre for Lasse Heinze, der satsede den anden vej – og Horsens reducerede til 1-2 efter 79 minutter.

En unødvendig scoring til hjemmeholdet, som nu fik muligheden for at fighte et point fra Silkeborg IF. Gæsterne svarede endnu en gang prompte igen efter en scoring, da Dennis Flinta arbejdede sig frem på kanten og sendte et indlæg indover – men det blev i sidste sekund blokeret til hjørnespark.

Hjemmeholdet kom nu frem til flere kontramuligheder, og løb dem med noget mere fart og initiativ end tidligere i kampen. Det gav et spil, der vekslede frem og tilbage på banen, uden at nogen af holdene lod spillet forblive på banens midte, men i stedet søgte det tidlige spil frem til målene.

Efter 85 minutter blev Martin Svensson sendt på banen for at udnytte de frie rum bag hjemmeholdets forsvar. Den dobbelte målscorer Kaimar Saag forlod derfor banen efter en rigtig god indsats, krydret med to scoringer.

Hjemmeholdet fik nu fat i for meget af spillet, eftersom SIFerne smed bolden væk for hurtigt i mange situationer. Det gav AC Horsens mange muligheder for at flytte bolden hurtigt op mod gæsternes felt, mens deres egen bagkæde nu kun bestod af tre mand.

Ingen af holdene formåede dog at udnytte de sidste kvarte muligheder, og dermed vandt Silkeborg IF fortjent kampen med 2-1 – og dermed sluttede holdet et flot forår med en 5. plads i Superligaen.

• 0-1 Kaimar Saag (33)
  • 0-2 Kaimar Saag (56)
  • 1-2 Niels Lodberg (79)