overskud  ∙  format  ∙  vilje

1996/97

Turbulens og trænerskifte.

Der har nok aldrig været så mange mennesker inde i Søholthusets festsal som til det pressemøde, SIF holdt mandag den 18. november 1996. Men det var heller ikke just hverdagsnyheder, den tæt pakkede sal blev præsenteret for: Preben Elkjær forlod SIF til fordel for en direktørstilling for sportskanalen TVS - og Sepp Piontek overtog det ledige trænersæde.

Trænerskiftet var kulminationen på en særdeles turbulent efterårssæson, som hvad resultaterne angik mindede meget om efterårssæsonen året før. I superligaen gik det elendigt, men derimod gjorde SIF en god figur på de europæiske arenaer.

Det sidste først. SIF foretog en bevidst gambling, da man valgte at satse 100 procent på at spille sig frem til UEFA Cup'en via Toto Cup'en. Den indledende pulje blev vundet suverænt, hvorefter SIF først besejrede russiske Uralmash og dernæst kroatiske Segesta Sisak i puljevinderkampene - begge gange med 2-1 ude og 0-1 hjemme - før man endelig var klar til første runde i UEFA Cup'en. Her ventede som sædvanligt(!) et østeuropæisk storhold, og trods en respektabel indsats mod russiske Spartak Moskva måtte SIF igen neje sig. Moskovitterne vandt begge kampe og gik videre med en samlet score på 5-3.

Superligaen udviklede sig til et mareridt. Efter en rimelig start lykkedes det nemlig blot for SIF at vinde en enkelt af efterårets sidste 14 kampe. Frustrationerne var tydelige hos både spillere og træner. Holdet led med fjorten dages mellemrum to forsmædelige nederlag på henholdsvis 1-6 og 0-6 mod AGF og OB, mens træner Preben Elkjær ved to lejligheder blev bortvist fra bænken.

Det sidste indtryk fra det turbulente efterår var dog udmærket, idet SIF gik ubesejret igennem de sidste fem spillerunder i superligaen og tilmed reddede sig en semifinaleplads i pokalturneringen efter en sand gyser mod Herfølge. SIF måtte dog endnu engang nøjes med at være lige ved og næsten i pokalen, for i forårets pokalsemifinaler gik det galt mod FC København.

Bortset fra denne nedtur gik det dog fint med Sepp Piontek ved roret. Nedrykningen kom på betryggende afstand, og SIF fik sagt undskyld til publikum for en halvskidt sæson ved at levere et brag af en kamp mod AGF i den sidste hjemmekamp. SIF var bagud tre gange, men vandt 4-3 på et straffesparksmål af Johnny Hansen i overtiden.

En af forårets store profiler var angriberen Nocko Jokovic, der blandt andet præsterede at score i seks på hinanden følgende kampe. Desuden vendte Peter Sørensen efter mindre end et års ophold i hollandske Groningen hjem til SIF.

Den tidligere SIF-træner Bo Johansson tiltrådte som dansk landstræner i sommeren 1996, men på trods heraf kom der for første gang i otte år ingen SIF-spillere på A-landsholdet i løbet af sæsonen. Jesper Thygesen og Christian Duus snusede lidt til B- og ligalandsholdet, men det var alt.

Ombygningen af Silkeborg Stadion gik for alvor i gang. Sponsorloungen blev udbygget, pressefaciliteterne forbedret, langsiden blev til siddetribune, der blev bygget en ny tribune bag det ene mål, og endelig blev tilskuerne præsenteret for et nyt indgangsparti. De første alvorlige skridt mod et stadion af international klasse var hermed taget.