overskud  ∙  format  ∙  vilje

1993/94

Det Store Triumftog

Ingen kan påstå, at SIF ikke vandt sit første danmarksmesterskab med stil. Holdet spillede attraktiv fodbold, scorede mål på samlebånd, trak store tilskuertal og indtog førstepladsen i superligaen stort set gennem hele turneringen. Den uforglemmelige sæson 1993/94 blev i sandhed et stort triumftog for SIF.

Der var mange kampe af afgørende betydning den sæson, men den måske allervigtigste spillede SIF allerede i turneringens tredje runde hjemme mod Brøndby. Umiddelbart inden kampen var holdets store navn Jakob Kjeldbjerg blevet solgt til Chelsea, og da Brøndby så i en håndevending bragt sig foran 2-0, så det hele lidt sort ud. Men på forunderlig vis vendte SIF totalt kampen på hovedet og vandt 4-2 for øjnene af et begejstret publikum. Den kamp blev starten på noget stort.

Resten af efteråret leverede SIF den ene attraktive kamp efter den anden. Holdet tabte kun to ud af 18 kampe og kunne overvintre på superligaens førsteplads.

Vinterpausen blev de store forventningers ventetid. Alt var gearet til et topresultat. SIF købte superligaens topscorer Søren Frederiksen af Viborg for et rekordbeløb, hele fem SIFere var med på ligalandsholdets tur til Fjernøsten, Frederiksen fik debut på A-landsholdet i en kamp mod England, SIF fik i Tele Danmark en landsdækkende hovedsponsor, på stadion stod en ny overdækket ståtribune klar og ventede på, at slutspillet skulle begynde. Hvad alle andre efterhånden også gjorde...

Slutspillet blev en nervepirrende affære. Det suveræne spil fra efteråret blev afløst af en lidt mere kalkulerende stil. På udebane løb SIF ind i et par alvorlige nederlag, men til gengæld var Silkeborg Stadion en fæstning. Her vandt SIF seks ud af syv kampe og lukkede blot et enkelt mål ind.

Det hele eksploderede i de sidste fire kampe. Først satte SIF Brøndby af i mesterskabskampen med en 1-0 sejr hjemme, så blev OB affærdiget med de samme cifre, og i den næstsidste spillerunde kunne SIF så sikre sig mesterskabet med en udesejr over den eneste tilbageværende konkurrent FC København. Silkeborgenserne valfartede til Parken, hvor kampen blev overværet af det højeste tilskuertal i superligaens historie, nemlig 26.679. De mange tilrejsende SIF-fans fik dog en lang næse, idet SIF tabte 1-4.

Situationen før sidste spillerunde var dermed den, at SIF skulle præstere et bedre resultat end FC København for at blive mestre. SIF mødte hjemme AaB og vandt 2-0 på to mål af topscorer Heine Fernandez, og i Odense indhentede OB en københavnsk føring i anden halvleg og vandt med 3-2 på et mål i overtiden. SIF havde vundet mesterskabet.

Hele byen tog del i den spontane jubelfest, som samtidigt var et farvel-party for den populære træner Bo Johansson. For sit arbejde med SIF blev Johansson hædret med titlen som Årets Træner, og siden hen kaldte DBU jo også på Silkeborgs svensker...

For første gang blev en SIF-spiller topscorer i den bedste række. Hæderen tilfaldt Søren Frederiksen, som scorede 18 mål, heraf dog blot de fem for SIF.


Højdepunkter fra SIFs guldsæson på Youtube.