overskud  ∙  format  ∙  vilje

1991/92

Atter på afgrundens rand.

Historien fra foråret gentog sig for SIF. Man måtte så grueligt meget igennem for derefter alligevel at redde livet i superligaen i sidste øjeblik.

Årsagen til at der var nedrykning hele to gange i 1991 var omlægningen af superligaen. Efter den korte turnering i foråret 1991 gik man nu i gang med den nye struktur, som betød, at ti hold i den første turneringshalvdel om efteråret kæmpede om otte pladser i forårets slutspil. To hold blev altså sorteper.

At SIF var tæt på at blive det ene, var der næppe nogen, der havde regnet med halvvejs i efteråret. På dette tidspunkt lå SIF på andenpladsen, ikke mindst takket være inspirerende spil fra holdets første udenlandske indkøb, den polske midtbanegeneral Grzegorz Wiezik. Desværre blev Wiezik alvorligt skadet i en træningskamp i februar måned, og siden blev han aldrig den samme spiller.

Da der manglede syv spillerunder, åndede alt idyl i SIF, men en sort serie på fem nederlag på stribe - den værste SIF-stime i ti år i den bedste række - bragte holdet på randen af nedrykning. Før sidste spillerunde var situationen den, at SIF skulle have et point mere end enten Vejle eller Næstved for at undgå katastrofen.

Scenen for SIFs sidste kamp var Aalborg Stadion, og her trådte en kun 17-årig knægt frem i rampelyset. Han hed Kenni Sommer, og med to mål var han mere end nogen anden den, der reddede situationen. SIF vandt 3-2, og da Vejle samtidigt tabte, var SIF klar til slutspillet.

Et lyspunkt i helt bogstaveligste forstand i det mørke efterår var indvielsen af et lysanlæg på Silkeborg stadion. Financieringen af lysanlægget var en halvvarm politisk kartoffel, men til sidst fandt SIF og politikerne frem til en løsning, hvorved man undgik at komme i den forsmædelige situation, at SIF ville være nødt til at afvikle en eventuel Europa Cup kamp i Ikast eller Århus.

Sammenlignet med efteråret blev foråret en udramatisk affære for SIF. På trods af, at alle hold fik deres pointshøst fra efteråret halveret inden slutspillet, var SIF for langt bagud til for alvor at spille nogen rolle i toppen af rækken. Det mest bemærkelsesværdige fra forårets kampe var SIFs 3-2 sejr i Brøndby - et resultat, der kostede nationalhelten Morten Olsen trænerjobbet i mesterklubben.

Heine Fernandez blev sæsonens topscorer i SIF og fik sin debut på landsholdet i en kamp mod Island i efteråret 1991. Kampen markerede afslutningen på den islandske landstræners virke på sagaøen, og det var væsentligt. Hans navn var nemlig Bo Johansson, og han blev SIFs nye træner fra sommeren 1992.

Apropos landsholdet, så havde SIF en lille andel i sommerens altoverskyggende danske fodboldbegivenhed, EM-sejren i Sverige, idet anfører Morten Bruun var med i den danske EM-trup. Dog uden at få spilletid.