15. maj 2011

Mærkværdigt nederlag i Farum

Det lignede længe en sikker sejr, da Martin Ørnskov havde bragt SIFerne foran inden pausen, men det blev til et surrealistisk nederlag på 2-3 til FC Nordsjælland søndag eftermiddag.

På mange måder var det to ens Superligamandskaber der mødte hinanden søndag eftermiddag på Farum Park, og for tilskuerne kan det ses i spillestilen. Derfor var dagens opgør mod FC Nordsjælland ikke kun spændende i forhold til værdifulde point – det var også en mulighed for at se, hvilken klub der ville være bedst til den samme opgave.

Til dagens kamp havde cheftræner Troels Bech derfor valgt en opstilling med Lasse Heinze på mål, bag et forsvar med Dennis Flinta og Christopher Poulsen på backpositionerne, mens Thorbjørn Holst Rasmussen og Simon Jakobsen var at finde i midterforsvaret. På kanterne var Frank Hansen og Christian Holst, mens arbejdshestene Martin Ørnskov og Kasper Risgård lå i midten. Helt fremme Kaimar Saag ved siden af anfører Henrik "Tømrer" Pedersen.

Frisk start
Hjemmeholdet kunne inden kampstarten konstatere, at de var røget ned på en nedrykningsplads, mens gæsterne omvendt fik mindre afstand til bunden. Der var derfor ingen grund til at fedtspille til dagens kamp, og det gav to hold, der begge søgte et direkte spil frem mod felterne, og bolden befandt sig derfor kun kort tid på banens midte i kampens indledning.

Silkeborg IF fik først truet målet, da et indlæg blev mødt med lidt klumpspil – og kort efter forsøgte Christopher Poulsen sig med et skud fra distancen. I det hele taget stod SIFerne højt på banen, hvilket dels medførte offensive backs, mens hjemmeholdet køb ind i offside hvis ikke bolden blev spillet helt ned til Lasse Heinze.

Det var SIFerne der indledte kampen bedst, i hvert fald hvis målestokken var boldbesiddelse og evnen til at lægge tryk på målet. Gæsternes forsvar sad tungt på modstanderne, og forhindrede ethvert tilløb til angreb.

Stor chance til Christian Holst
I den anden ende flød kombinationerne dejligt og efter 13 minutter blev Christian Holst spillet fri på kanten af feltet, og han afsluttede med en god inderside – og bolden prellede af på overliggeren!

De første tyve minutter var klart med SIF-dominans. Kombinationerne gik hurtigere og hurtigere, og der var ikke meget, der kunne sættes en finger på indtil videre. Den næste gode afslutning kom fra Dennis Flinta, der nåede højest på et hjørnespark, men bolden røg over mål. Der stod nu 5-0 i skud på mål, så det eneste der manglede, var den lykkelige scoring. Vi skulle således hen til det 24. minuttal for at finde den første halve chance til hjemmeholdet, da Rawez Lawan var millimeter fra at nå frem til en lang fremlægning, som Lasse Heinze kom først på.

Den næste chance tilfaldt også hjemmeholdet, da Andreas Laudrup forsøgte sig med hovedet på et indlæg, men Lasse Heinze fik pareret bolden væk. Der var nu spillet 28 minutter og FCN begyndte at bide fra sig. Kort efter var det lige før Henrik "Tømrer" Pedersen kom først på en uheldig tværaflevering i hjemmeholdets felt, så det begyndte at lugte af en scoring på Farum Park.

Næseborene fik dog ikke deres sans berettiget, for de følgende tolv minutter var noget af en langgaber. Spillet blev flyttet fra felterne og ind på midten af banen, hvor ingen af holdene havde succes med ret meget udover at løbe en masse meter.

Martin Ørnskov til 1-0!!
Netop som man sad og undrede sig over, hvordan chancerne skulle opstå, tog SIFernes to midtbanemænd fat. Kasper Risgård lå centralt, trak opmærksomhed til sig og spillede videre til Martin Ørnskov, der tog et træk og hamrede læderet i nettet fra knap 20 meter til 1-0 scoringen efter 41 minutter! Sikke en hammer og Martin Ørnskovs første scoring siden april 2010.

Scoringen var fortjent, idet SIFerne havde haft mest udbytte af første halvleg, selvom hjemmeholdet var kommet bedre med mod slutningen af de første 45 minutter.

Anden halvleg blev indledt med samme fart, som kampen startede med. SIFerne stod højt og fik presset spillet højt på banen, men det var hjemmeholdet, der fik den første gode mulighed. Rawez Lawan blev sendt i dybden, men hans gode afslutning strøg lige forbi målet.

Kaimar Saag med stor chance
SIFernes næste forsøg kom efter et frispark, hvor bolden blev fastholdt omkring feltet. Kasper Risgård sendte bolden indover fra siden, og den tilfældige nedfaldsbold lagde sig foran Kaimar Saag der fra en helt fri position nærmest sparkede i græsset så bolden snublede ud over mållinjen til målspark. En glimrende chance der opstod efter endnu en vundet andenbold hos SIFerne.

Kort efter var der fare på fære i den anden ende. En god fremstikning blev pillet ned af Tobias Mikkelsen, men inden han kunne nå at kigge op var Lasse Heinze kommet stormende langt ud af målet og fik tacklet bolden ind på angriberen, hvorefter bolden røg tilbage mod målet, men heldigvis et godt stykke udenom. Det var første gang, at Silkeborg IFs høje forsvarskæde blev fanget på en lang bold.

Der var nu spillet et kvarter af anden halvleg, og boldbesiddelsen var nogenlunde ligeligt fordelt. Chancerne var der endnu ikke mange af.

Udligning til 1-1
Ud af nærmest ingenting kom den nærmest uretfærdige scoring fra hjemmeholdet. Et hurtigt kombinationsspil tæt på SIFernes felt blev afløst af et bandespil mellem indskiftede Morten Nordstrand, der fandt Rawez Lawan – som driblede uden om Lasse Heinze og fra en spids vinkel sendte bolden i mål til 1-1 efter 62 minutter.

En nærmest uvirkelig scoring på hjemmeholdet nærmest første rigtige chance.

Få minutter efter blev forsvaret igen fanget på en dybdebold, og indlægget blev mødt af Morten Nordstrand, der rørte bolden og i samme bevægelse blev ulovligt tacklet af Thorbjørn Holst Rasmussen – og straffe dømt!

2-1 på straffespark
Anfører Nicolai Stokholm trådte naturligvis til, og sparkede sikkert bolden i kassen, så hjemmeholdet nu meget mærkeligt var foran 2-1, blot tre minutter efter deres udlignende scoring.

”Mål ændrer nu engang fodboldkampe”, har den tidligere SIFer Peter Kjær engang sagt – og det var så sandelig også tilfældet denne søndag i Farum. Fra at have været et hold, der slet ikke var med i kampen – og endda bagud – var FC Nordsjælland pludseligt ovenpå resultatmæssigt og på stillingen.

SIFerne fik simpelthen ikke fat i noget som helst, og var tydeligt rystede over de to hurtige scoringer imod sig.

3-1 til FCN
Nu gik det for alvor galt for Silkeborg IF. Fra venstre side trak Rawez Lawan ind i banen, spillede bolden videre til Matti Lund Nielsen og løb dybt, for igen at modtage bolden alene i feltet – og så stod der pludseligt 3-1 til hjemmeholdet efter 70 minutter!

Troels Bech reagerede prompte ved at sætte Jeppe Illum ind i stedet for Kaimar Saag, for der måtte ske noget drastisk i denne fodboldkamp, der var vendt fuldstændigt på hovedet.

Angrebene bølgede nu ned mod SIF-målet, og spillerne så paralyserede ud. Hjemmeholdet kom til flere afslutninger, end gæsterne kunne følge med i – og det lugtede alt for meget af endnu en scoring den forkerte vej.

Thomas Hansen blev sendt på banen i stedet for Kasper Risgård efter 75 minutter, og gik straks ind på den centrale midtbane.

Fra at have været et hold i fuldstændigt kontrol med en føring, måtte Silkeborg IF nu sande at de var gevaldigt på hælene. Der blev langt mellem kæderne, så hjemmeholdet fik tid og plads til at kombinere rundt som de ville – og de tidligere vundne andenbolde blev nu tabt, og gav for mange løb uden succes.

Med fem minutter tilbage af den ordinære spilletid blev Jesper Mikkelsen skiftet ind i stedet for målscorer Martin Ørnskov. SIFerne var nu kommet frem til flere og længere perioder med bolden omkring hjemmeholdets felt, men det var uden at komme frem til chancer.

Jeppe Illum til 2-3!!!
Boldene blev nu servet op i hjemmeholdets felt i et sidste håb for SIFerne. Dennis Flinta sendte et indlæg skråt ind – bolden røg forbi alle mand og hen til unge Jeppe Illum, der tog en berøring og hamrede bolden op i nettaget til 2-3 – og et spinkelt håb blev tændt for SIFerne.

Billedet var nu således, at hjemmeholdet kæmpede bravt for at holde skansen, mens Silkeborg IF sendte spillere op i feltet og pumpede indlæg på indlæg ind foran mål. Fire minutters tillægstid var annonceret, og chancen skulle jagtes.

Jesper Mikkelsen sendte et frispark op mod målet, og i forvirringen forsøgte en FCN-spiller at cleare bolden, men ramte i stedet en medspiller og bolden var lige ved at ryge i eget mål. Nerverne sad nu tydeligt på alles bluser; kunne det usandsynlige ske for anden gang i kampen?

Det blev dog ikke tilfældet, selvom SIFerne til det sidste havde mange folk og indlæg i feltet – og det betød, at holdet måtte lide sit blot andet nederlag i foråret 2011.

Næste opgave for Silkeborg IF bliver fredag 20. maj på Silkeborg Stadion, når AaB kommer på besøg.

• 1-0 Martin Ørnskov (41)
  • 1-1 Rawez Lawan (62)
  • 2-1 Nicolai Stokholm (65)
  • 3-1 Rawez Lawan (70)
  • 2-3 Jeppe Illum (88)